グアテマラ・ティカル観光回廊周辺コミュニティ:ソコツァル、エル・ポルベニール、エル・カプリナール調査レポート
(Communities Socotzal, El Porvenir and El Capulinar)
Alejandro Falla(アレハンドロ・ファジャ・ディアス)
(2019/7/12)
本記事では、ティカル国立公園への観光回廊にあるソコツァル、エル・ポルベニール、エル・カプリナールのコミュニティの状況を概説したい。 これらのコミュニティは観光の文脈でやや似たような課題を抱えているため、同じカテゴリーに分類する。
これらのコミュニティは1970年代の初めに作られた。農業をするための土地と仕事の機会を提供し、ペテンへの移住を促進した1959年度の政府のプロジェクトFYDEP(Fomento y Desarrollo delPetén)のような政策によって、これらのコミュニティ化は刺激された。生産品はサテ(観葉植物)、コショウ、チューインガム(地元ではChicozapoteとして知られている木)のようなものだった。 ソコツァルの場合は1990年代まで、イサバル、フティアパ、アルタベラパスの各地方からのマヤ系・ラテン系移民の移住の結果として成長が加速した(García2004:6)。
土地は天然資源に富んでいるが、これらのコミュニティは効果的に観光に従事できていないという困難に直面している。課題の1つは、観光、レストラン、ホテル、その他のサービスをもたらすことができる観光名所となるような場所が不足しているということである。観光の主な資源は、村の何人かのメンバーに観光サービスに携わってもらい働くように配備することである。
ここ数年の間、コミュニティのメンバーが観光サービスを提供し、業界のさまざまな分野で雇用されるスキルを身につけることができるように研修会が開催されてきた。ただし、機会がないために「新しく習得したスキル」が適用されないことがある。さらに一部の地元住民は、この記事で紹介されているようなコミュニティは、より大きなコミュニティよりも研修の機会から除外されていると指摘している。
ガルシア(García 2004:15)が行った調査によると、ソコツァルは観光施設を提供していないにもかかわらず、225サンプルの調査の参加者の77%がソコツァルで観光サービスを利用したいと答えた。これらのうち最も要求されているのはレストランのサービスで、続いて観光情報、考古学および自然観光、乗馬、トレッキング、自転車、プールなどが続いた。特に興味深いのは、レストランにグアテマラの伝統的な食べ物を提供することを要求していることである。著者は、ソコツァルでの観光に向けた活動の多様化と観光プロジェクトの実施の重要性を指摘した(Garcia 2004:15)。しかし2019年現在まで、コミュニティとして観光に従事する能力はまだ限られている。観光に携わる主な機会は、ティカル国立公園が観光を通じて生み出す仕事を探すことによって、個人レベルで存在する。
その一方でエル・カプリナールの何人かのメンバーは、彼らのコミュニティで観光の魅力をつくり、観光客を引き付ける緑の空間をつくることによって、これらの課題を解決しようと試みている。 2018年から彼らは道端を緑豊かな場所に変えようと試み、そこに住む隣人たちに庭園の一部を担当してもらい魅力的に改善するよう協力を求めた。 訪問者にその地域の美しい展望を提供するEl Mirador(見晴らしのいい場所)がこのプロジェクトのハイライトである。 地方自治体のイニシアチブと、自治体とINGUATなどの機関の協働により、このプロジェクトは成長した。 しかし、それはまだ振興と雇用を欠いている。
エル・カプリナールは、観光客を引き付けるために自然空間を利用するというコミュニティによる大きな努力を例示している。 しかし、彼らは依然として観光客を効果的に引き付けることができないという課題に直面している。
In the present article I want to outline the situation of the communities of Socotzal, El Porvenir and El Capulinar located in the Tourist Corridor to Tikal Archaeological Park. I group them in the same category because they have somewhat similar challenges in the context of tourism.
These communities were created at the beginning of the 1970s, largely stimulated by policies such as the 1959 FYDEP (Fomento y Desarrollo del Petén) which was a government project designed to promote migration to Petén by offering land and job opportunities in agriculture. These products were ones such as xate, pepper or chewing gum (tree that is locally known as Chicozapote). In the case of Socotzal, it was until the 1990s in which growth accelerated as a result of the migration of Maya and Ladinos from the departments of Izabal, Jutiapa and Alta Verapaz. (García 2004: 6)
While the land is rich in natural resources, these communities have faced the difficulty of not being able of effectively engage in tourism. One challenge is that there is no tourist attraction that can bring tourism as well as lack of restaurants, hotels and other services. The main resource for tourism is the disposition of some of the members of the village to participate and work.
Throughout the years, there have been training workshops so that the community members may acquire skills to provide tourism services and be employed in different areas of the industry. However, sometimes these “newly acquired skills” aren´t applied because of lack of opportunities. Additionally, some locals point out that in general these communities have been somewhat excluded from workshop opportunities than bigger communities.
According to research carried out by García (2004:15), even though Socotzal doesn’t provide tourism facilities, 77% of the participants of a 225-sample survey answered that they would want to utilize tourism services in Socotzal. Out of these, the most requested was restaurant services, followed by tourism information, archeological and nature tourism, horse riding, trekking, bicycles, pools and others. One particular interest was that restaurants offer Guatemalan traditional food. The author pointed out the importance of diversification of activities towards tourism and the implementation of a touristic project in Socotzal. (Garcia 2004: 15) However, up until 2019 the capacity to engage as a community in tourism is still limited. The main opportunities lie in the individual level by looking for jobs that Tikal Archaeological Park generates through tourism.
On the other hand, some members of El Capulinar have tried to asses these challenges by creating an attraction for tourism in their community and creating green spaces to attract tourists. Since 2018, they tried to transform the roadside into green areas, asking for the collaboration of neighbors who live there to take charge of a part of the garden and improve it to make it more attractive. The highlight of this project is El Mirador (or Lookout Point) that gives the visitor a scenic perspective of the area. Through local initiative and collaboration with institutions such as the Municipality and the INGUAT, this project has grown. However, its still lacking promotion and engagement.
El Capulinar exemplifies a great effort from the community to make use of their natural spaces to attract tourism. However, they still face the challenge of being able to effectively engage the tourist.
<引用文献 (Cited Literature)>
García Castellanos, Mellyn Emérita Argentina. (2004). “Determinación del potencial de actividades turísticas que se pueden desarrollar en la comunidad de Socotzal, según necesidades de los turistas que visitan el Parque Nacional Tikal, Flores, Petén.” Universidad de San Carlos de Guatemala, Centro Universitario de Petén.